به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، در ادامه جلسه علنی امروز مجلس در بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت و پس از ایراد سخنان 7 نماینده مخالف و 9 نماینده موافق کابینه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد رئیس جمهور باقی مانده وقت خود را در دفاع از کابینه به 5 نفر از نمایندگان حامی دولت، اسحاق جهانگیری معاون اول و محمد باقر نوبخت معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی خود واگذار کرد.
باقری، مطهری، قوامی، جهانگیرزاده، دواتگری 5 نمایندهای بودند که در دفاع از برنامههای دولت سخن گفتند.
باقری: فتنهگران را معرفی کنید تا تکلیف مشخص شود
حجتالاسلام محمد باقری نماینده بناب که به عنوان نماینده رئیسجمهور در صحن علنی مجلس در دفاع از برنامههای و وزرای پیشنهادی رئیسجمهور سخن میگفت، با بیان اینکه ما از اصولگرایان واقعی کشور هستیم و کابینه روحانی را اصولگرای واقعی همراه با اصلاح طلبان واقعی میدانیم، گفت: انسان نباید تصمیمات خود را برمبنای توهم و تخیل قرار دهد. تصمیمات انسان باید از روی علم و آگاهی و شناخت باشد، نه توهم و حدسیات و مطالب غیرواقعی.
وی تاکید کرد: در انتخابات 24 خرداد، مردم همانطور که به افراطیون دوم خرداد یعنی جبهه مشارکت رای منفی دادند، به افراطیون اصولگرا یعنی طالبانیزم هم رای منفی دادند و خط بطلان کشیدند. این خط تفکر فقط 10 درصد رای داشتند.
نماینده مردم بناب با اشاره به مواضعی که از سوی منتقدین وزرای پیشنهادی در مجلس مطرح شد، افزود: برخی گفتند که سن وزرا پیشنهادی بالاست. باید دید کشور در کدام مرحله و شرایط است. اگر اینها آمدند سکانداری کنند به خدا قسم ایثار کردند.
مردم به افراطیون اصولگرا یعنی طالبانیزم هم رای منفی دادند
باقری در ادامه سخنانش در خصوص فتنه 88 که مورد بحث برخی از نمایندگان مجلس برای رای اعتماد به وزرای پیشنهادی قرار گرفته است، اظهار داشت: ما فتنه را محکوم میکنیم. اما کدام فتنه؟ چرا بعد از 4 سال فتنه و فتنهگران را مشخص نمیکنند؟ الان هر کسی را در تعارض با منافع خود میبینند، به او انگ فتنه میزنند. بله کاسب فتنه بلکه دلال فتنه هستید. چرا که بدون علم حرکت میکنید.
وی با بیان اینکه باید مشخص کنیم در این کشور بعد از 4 سال چند نفر فتنه گر هستند تا وارد بحث های سیاسی نشود و کاندیدا نشوند، تاکید کرد: نمیخواهیم دادگاهی تشکیل شود، ولی وزارت اطلاعات و دستگاهها اعلام کنند که شما وارد فعالیتهای سیاسی نشوید. تا کی جریانهای سیاسی باید از فتنه نان بخورند و به مطامع خود برسند؟
هرکس بعد از 29 خرداد در خیابانها آمد و اعتراض کرد فتنهگر است
نماینده مردم بناب خاطرنشان کرد: بعد از فرمایشات رهبر انقلاب بعد از 29 خرداد، هرکسی آمده در خیابانها و اعتراض کرده و کشت و کشتار راه انداخته، فتنهگرند. ولی قبل از آن برخی که در ستادها فعالیت داشتند را نمی شود گفت فتنهگر. شورای نگهبان صلاحیت آن کاندیداها را تایید کرده بود.
باقری با طرح این پرسش که اگر دستگاه های امنیتی اسناد محکمه پسند درباره برخی افراد دارند، چرا به ما ارائه نمیکنند؟ تصریح کرد: مگر ما نامحرمیم؟ مردم بدانند؛ تا الان هیچ مدرکی مبنی بر مجرم بودن کل کابینه ارائه نکردند و فقط بر اساس توهم خود قضاوت کردند و میخواهند ما را در توهم خود همراه کنند.
وی اضافه کرد: اصل بر برائت است و اینکه افرادی که معرفی شدند باتجربه و ریشه دار و اخلاقمدار و خردمند هستند. کابینه کابینه عقلاست. هرچند من درباره برخی نقطه نظراتی دارم.
نماینده مردم بناب با بیان اینکه ای کاش همه افرادی که منتسب به جریان اصلاح طلبان هستند، مانند افراد معرفی شده و مانند تابش ها و پزشکیانها و نوبخت ها و زنگنه ها بودند، اظهار داشت: ای کاش برخی از ما اصولگرایان هم مانند اینها بودیم.
قوامی: معدل سنی از نقاط قوت کابینه روحانی است
هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت بعد از ظهر مجلس در دفاع از کلیات برنامه دولت یازدهم اظهار داشت: برنامهای که آقای روحانی ارائه کردهاند و متناسب با آن ترکیب وزرای پیشنهادی مشخص شد، بر اساس اصول کلی شعارهای ایشان بود.
وی افزود: در برنامه دولت آقای روحانی، نیروی انسانی برای اجرای این برنامه و تخصص و تجربه و توجه به سلایق مختلف در کشور دیده شده است.
نماینده مردم اسفراین با اشاره به سخن برخی نمایندگان درباره کهولت سن یا میانگین سنی بالای کابینه، گفت: شرایط امروز اقتصادی کشور طوفانی است و معمولا در طوفان کشتی را به کشتیبان با تجربه میسپارند و امور را به یک کشتیبان که سرد و گرم روزگار را کمتر کشیده نمیسپارند و این معدل سنی از نقاط قوت کابینهای است که آقای روحانی ارائه کرده است.
قوامی خاطر نشان کرد: یکی دیگر از نقاط قوت کابینه تنوع و یکپارچگی آن است که هدف یکسانی را دنبال میکنند. میتوان با یکپارچگی و هدف یکسان در کابینه تورم، بیکاری و کسری بودجه را از بین برد.
وی خطاب به تعدادی از نمایندگان مخالف کابینه گفت: آیا کسانی که امروز متولی حوزه برنامه و بودجه کشور شدهاند، انسانهای افراطی هستند یا سابقهای که از آنها در دوران مختلف مجلس داریم به عنوان فردی اعتدالگرا شناخته میشوند؟ آیا فردی که برای وزارت اقتصاد دیده شده، انسانی افراطی است یا در دولتهای مختلف از نظام دفاع کرده است، لذا ما ضمن تنوع در کابینه یکپارچگی را هم در آن میبینیم.
ترکیب تیم اقتصادی متحد انتخاب شده است
نماینده اسفراین تاکید کرد: در برنامه اقتصادی دولت ضمن وجود هدف واحد، ترکیب تیم اقتصادی نیز متحد انتخاب شده است. یکی از چالشهای مهم در دولتهای گذشته هماهنگ نبودن بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه با جهتهای کلی و سیاست های کلی بود که این هزینههای زیادی را به اقتصاد کشور تحمیل می کرد. ما فکر میکنیم این تیم اقتصادی باید یکپارچه و واحد باشد و سیاستهای کلی دولت را پیگیری کند.
قوامی ادامه داد: در برنامه اقتصادی دولت بهبود معیشت، کاهش تورم و ایجاد تعادل در بازار کالا و سرمایه دیده شده و همچنین در این برنامه بر ایجاد تعامل سازنده با اقتصاد جهانی تاکید شده، چرا که ما از این ناحیه ضربات زیادی خوردیم و این هزینهها توسط مردم پرداخت شده است.
وی اضافه کرد: مردم در این انتخابات از میان همه افراد خوب و شایسته، بهترین را انتخاب کردند و لذا مجلس باید به رئیس جمهور کمک کرده و کابینه را با رای قاطع انتخاب کند.
نماینده اسفراین در پایان گفت: برخی عزیزان نماینده ترکیب کابینه را ناهمگون میدانند و می گویند شرکت سهامی است در حالیکه برعکس ما معتقدیم که رئیس جمهور بر اساس مشی اعتدالی کابینه را انتخاب کرده و مجلس باید با انتخاب این کابینه به خلق حماسه اقتصادی کمک کند.
مطهری: موضعگیری صریح وزرا علیه فتنه لازم به نظر نمیرسد
علی مطهری نماینده مردم تهران که به عنوان نماینده رئیسجمهور در دفاع از خط مشی دولت یازدهم در صحن علنی مجلس سخن میگفت، با اشاره به پیروزی گفتمان اعتدال در انتخابات ریاست جمهوری گفت: پیروزی گفتمان اعتدال نعمتی برای انقلاب است و نباید کفران کنیم.
وی در خصوص موضعگیری برخی از نمایندگان مجلس در خصوص وزرای پیشنهادی افزود: برخی نمایندگان محترم موضعگیری صریح وزرای پیشنهادی علیه فتنه را شرط رای گذاشتهاند. گرچه با مدارکی که مراجع ذی صلاح در اختیار رئیس جمهور قرار دادهاند، چنین موضعگیری لازم به نظر نمی رسد و ممکن است برای رقابت سیاسی باشد، اما این درخواست حق نمایندگان است که از این جهت آسوده خاطر شوند.
نماینده مردم تهران در ادامه با بیان اینکه باید محل نزاع و بحث مشخص شود، اظهار داشت: در انتخابات اگر نزاعی داریم، باید به رای شورای نگهبان تمکین کنیم، حتی اگر قانع نشده باشیم. اشکالی که به رفتار موسوی وارد میکنیم، همین است که چرا به قانون تمکین نکرد؛ اگر این کار را انجام میداد، چه بسا هماکنون رئیسجمهور کشور بود. محل بحث این نیست که آیا کسی حق اعتراض به نتیجه انتخابات را دارد یا خیر؟ و راهپیمایی آرام محل بحث نیست. تکلیف این مسائل را قانون اساسی مشخص کرده است.
مطهری با تاکید بر اینکه نباید به گونهای سخن گوییم که برداشت مردم خود و ملل دیگر این باشد که در ایران اساساً حق اعتراض وجود ندارد، ادامه داد: نباید به گونه ای سخن بگوییم که بوی تفتیش عقاید از آن به مشام برسد؛به گونه ای سخن نگوییم که گویی اختناق بر کشور حاکم است.
وی اضافه کرد: طبق اصل 27 قانون اساسی تشکیل اجتماعات بدون حمل سلاح آزاد است. نباید به گونهای سخن بگوییم که گویا در ایران حق اعتراض وجود ندارد و معترض به رسمیت شناخته نمیشود.
نعمتزاده و زنگنه در حوزه کاری خود یگانه هستند
نماینده مردم تهران در ادامه با بیان اینکه بنده مدافع ترکیب کابینه پیشنهادی هستم، خطاب به مخالفین وزرای پیشنهادی دولت یازدهم گفت: من میخواهم این افراد برای مخالفت خود دلیل بیاورند. معتقدم در کابینه تخصص و تجربه لحاظ شده است و اکثر وزرا دارای تخصص و تجربه هستند. به گونهای که معتقدم آقایان نعمتزاده و زنگنه در حوزه کاری خود یگانه هستند.
مطهری یادآور شد: در جلساتی که وزرای پیشنهادی در مجلس حضور داشتند، به خوبی احساس شد که توانمندی وزرای پیشنهادی نسبت به دولت گذشته بالاتر است. البته بنده یکی دو تن از این وزرا را پایینتر از تراز کابینه یازدهم میبینم، اما معتقدم نباید از جاده انصاف خارج شویم و نباید به تخریب این و آن بپردازیم.
وی تاکید کرد:عدهای از رای مردم ناراحت و عصبانی هستند و توهین میکنند در حالی که باید آسیبشناسی کنند تا ببینند چه عاملی باعث شده است تا مردم از آنها برگردند.
نماینده مردم تهران در ادامه سخنانش برنامههای دولت یازدهم را برگرفته از آرمانهای انقلاب عنوان کرد و افزود: در این راستا میتوان از استقلال سیاسی، فرهنگی، اخلاق و معنویت نام برد. اینها همان آرمانهای انقلاب است که به خوبی در برنامه دولت ظهور و بروز پیدا کرده است.
برنامههای دولت یازدهم برگرفته از آرمانهای انقلاب است
مطهری اضافه کرد: توجه به حقوق شهروندی، تعامل با قوا، حمایت از نسل جوان، تعامل سازنده با جهان، توجه به بخش خصوصی، مشارکت مردم و تاکید بر توسعه پایدار و تضمین نسبت به آزادیهای مشروع از دیگر برنامههای دولت یازدهم است. همچنین افزایش تضمین مردمسالاری و افزایش اختیارات به مدیران و تقویت قانونگرایی از دیگر برنامههای مدنظر دولت یازدهم است.
وی همچنین با اشاره به جایگاه ولایت در کشور گفت: ولایت فقیه ایدئولوژیک و ضداستبداد است.
نماینده مردم تهران در ادامه سخنانش خطاب به همکاران خود در مجلس افزود: مقصود برخی نمایندگان که میگویند موضع برخی وزرا در خصوص حوادث 88 باید روشن باشد، این است که اگر جزو معترضان بودند، نباید بعد از اعلام شورای نگهبان اعتراض میکردند. با این نگاه هیچیک از وزرای پیشنهادی چنین رفتاری در سال 88 نداشتند و ذمه آنها از این مساله بری است و باز تاکید میکنم اگر کسانی مدعیاند که چنین افرادی وجود دارند، دلیل بیاورند که البینة علیالمدعی.
دواتگری: انتظار از دولت ارائه برنامه جامع و کاربردی است
مهدی دواتگری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس که به عنوان نماینده حامی کابینه روحانی سخن میگفت، اظهار داشت: ملاحظه برنامه پیشنهادی دولت، حکایت از تطبیق با وظایف قانونی وزارتخانهها و قانون برنامه پنجم توسعه است که به صورت گزارش جامع کارشناسی از سوی معاونت نظارت مجلس در اختیار نمایندگان قرار گرفته است.
وی افزود: یکی از مهمترین وظایف دولت در مجموع حاکمیت اجرای سیاستهای کلی نظام برنامهریزی اجرایی جهت پیادهسازی اهداف کلی حاکمیت در بخشهای مختلف، جامه عمل پوشاندن به چشم اندازهای بیست ساله نظام و در حالت کلی حرکت در مسیر ریلگذاری شده با کمترین هزینه و بیشترین بهرهوری است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد.
این نماینده مجلس ادامه داد: انتظار جامعه و مجلس از دولت نه ترسیم اهداف و چشم انداز، بلکه ارائه برنامه جامع و کاربردی برای تحقق اهداف از پیش تعیین شده است که در این مسیر به نظر میرسد ابتدا باید دولت وضع موجود را تدوین کرده و با ارزیابی صورت وضعیت کلی بخشهای مختلف و آسیب شناسی جدی، دلایل عدم توفیق در دولتهای قبلی را استخراج کرده و راهکارهای عملی و اصولی را ارائه دهد و دولت یازدهم در ارائه برنامه اقتصادی این زنجیره را با نسبت بالایی رعایت کرده است.
وی با اشاره به اینکه در شرایط حاضر مسئله اصلی کشور اقتصاد است و در چند بخش کلان دستهبندی میشود، مشکلات موجود را شامل رکود تورم اقتصادی در ایران، بالا بودن نرخ بیکاری، عدم تعادل در بازارهای مختلف، عدم استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای داخلی و خارجی، نبود نگاه استراتژیک و یکپارچه به مسائل کلان اقتصادی، عدم شفافیت بنگاهداری در ابعاد مختلف، نبود تعریف مشخص از کارکرد دولت در مجموعه کلان عنوان کرد.
مشکلات موجود اجرای سیاستهای کلی نظام را دچار مشکل کرده است
وی افزود: مشکلات موجود، جامعه و حاکمیت را در رسیدن به اهداف ترسیم شده در سند چشمانداز و اجرای سیاستهای کلی نظام در بخش اقتصادی را دچار مشکل کرده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با حمایت از برنامه پیشنهادی اقتصادی دولت، گفت: ارائه برنامه هماهنگ اقتصادی جهت حل معضلات از مهمترین مسائل است که آن را میتوان در برنامه و خط مشی پیشنهادی دولت تدبیر و امید و در قالبهای مختلف دستهبندی کرد.
دواتگری با استناد به ماده 206 آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، گفت: در این جلسه قاعدتا باید درباره برنامههای دولت و وزرا صحبت میکردیم، اما به نظر میرسد که برنامهها در این مذاکرات مغفول مانده باشد.
دواتگری بسترسازی جهت استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه جهت افزایش رشد اقتصادی، افزایش سرمایه اجتماعی به عنون مهمترین عنصر تاثیرگذار در رشد اقتصادی، ایجاد تعادل در بازار کالا، پول و سرمایه با ابزارهای مختلف، انضباط مالی، استقلال بانک مرکزی، استفاده از پتانسیل سرمایهگذاری خارجی با افزایش دیپلماسی، استفاده از اصلاحات اقتصادی، توانمندسازی دولت در جهت ایفای وظایف حاکمیتی نه تصدیگری، ایجاد زیرساخت جهت کاهش انحصار و افزایش رقابتپذیری، ایجاد ثبات اقتصادی برای جلوگیری از افزایش عدم قطعیت در اقتصاد، کاهش رانتخواری را از اهم برنامههای دولت یازدهم برشمرد.
با نگاهی واقعبینانه دولت را در رسیدن اهداف یاری کنیم
وی در پایان با بیان اینکه تمامی این راهکارها بر اساس وظایف حاکمیتی دولت در مجموعه نظام تنظیم شده است، گفت: امیدواریم با نگاهی واقعبینانه دولت در رسیدن اهداف از پیش تعیین شده کمک و یاری رسانیم.
این عضو کمیسیون امنیت ملی به انتقاد دیگر مخالفان پاسخ داد و عنوان کرد: گفته میشود چرا برخی غربیها از آمدن ظریف به عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه خوشحال هستند. این در حالی است که روزنامه والاستریت ژورنال اورگان صهیونیستها در شماره پریروز خود در مقابل آقای ظریف اعلام موضع و حمله شدیدی کرده است، چرا واقعیتها را نمیگویید؟ وقتی صهیونیستها از معرفی وزیر پیشنهادی خارجه عصبانی هستند، باید حساسیت خود را بالا ببریم و هوشمندانه عمل کنیم.
وی به حضور رحمانیفضلی نیز در کابینه اشاره کرد و گفت: حضور ایشان با 5 سال سابقه ریاست دیوان محاسبات کشور، حکایت از توجه دولت روحانی به امر نظارت دارد و یک دولت پاکدست را نوید میدهد.
جهانگیرزاده: باید دعا کنیم که دولت یازدهم موفقترین دولت باشد
جواد جهانگیرزاده نماینده مردم ارومیه و قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی عصر امروز مجلس به عنوان نماینده حامی دولت طی سخنانی در دفاع از برنامهها و کابینه پیشنهادی حجتالاسلام روحانی، اظهار داشت: همه ما بر این نکته همدل هستیم که انسجام و اتحاد میان نیروهای انقلابی میتواند گرههای موجود را باز کند و در واقع ضرورت کشور است و بحثهایی که اینجا مطرح میشود، برای تقویت دولت و انقلاب مفید خواهد بود.
وی افزود: نمایندگان مخالف بیشتر راجع به سن بحث کردند در حالی که از آنها میخواهم دوره 9 گانه مجلس را در زمینه سن مقایسه کنند، چرا که هر دوره که مجلس جدید شروع میشود، میانگین سنی نمایندگان هم افزایش مییابد. بنابراین اگر افزایش میانگین سنی مسئله بدی است، چرا در مجلس این اتفاق میافتد و اگر برای مجلس مناسب است، چرا برای دولت بد باشد.
اگر افزایش میانگین سنی برای مجلس مناسب است، چرا برای دولت بد باشد
این نماینده مجلس همچنین تصریح کرد: ما در دورههای اخیر بدون استثنا آمدیم میزان تحصیلات کاندیداهای انتخابات مجلس را افزایش دادیم، چرا که مایل بودیم کسانی وارد مجلس شوند که تحصیلات بالاتری دارند. همچنین به لحاظ سنی هم سن ورود مجلس را در هر دوره افزایش دادیم.
جهانگیرزاده ادامه داد: ما یک تجربه 34 ساله انقلاب را پشت سر داریم، آیا میخواهیم این تجربه 34 ساله را کنار بگذاریم؟ البته اصل این موضوع به معنای عدم استفاده از نیروهای جوان و خلاق نیست، اما شرایط عمومی کشور چه از لحاظ اقتصادی و چه بینالمللی در آن قرار دارد ایجاد میکند از عنصر تجربه استفاده کنیم.
وی همچنین تصریح کرد: اکنون معیشت مردم دغدغه اصلی مجلس، دولت و مقام معظم رهبری است و کسانی باید در این شرایط سر کار بیایند که تجربه داشته باشند. البته ما معتقدیم که این تجارب باید موفق باشد. همچنین شاید برخی ایراد بگیرند که تیم معرفی شده هماهنگ نیست، اما تلقی رئیس جمهور این است که این تیم هماهنگ است و چون اختیار انتخاب کابینه با دولت است، ما نمیتوانیم ایراد بگیریم.
نماینده مردم ارومیه در مجلس با بیان اینکه در قانون هیچ محدودیتی برای سن وزرا مطرح نشده است، گفت: هیچ کجای قانون به رئیس جمهور تکلیف نکرده که در یک محدوده سنی وزیر انتخاب کند.
جهانگیرزاده با اشاره به سخنان برخی مخالفان گفت: برخی میگویند که کابینه پیشنهادی شرکت سهامی است، اما سوال من این است که اگر آقای روحانی رحمانی فضلی را به عنوان یک اصولگرا معرفی نمیکرد و یا اگر پورمحمدی را انتخاب نمیکرد نمیگفتید که وی انحصاری عمل کرده؛ حالا که از نیروهای مختلف برای کابینه استفاده کرده، برخی میگویند شرکت سهامی است. رئیس جمهور باید چه رفتاری را بروز میداد که میگفتید رفتار وی درست است؟
برخی اظهارات در شان مجلس نیست
وی خاطر نشان کرد: فردای پیروزی روحانی در انتخابات وی گفت که در کابینه از مجموعه نیروهای انقلاب استفاده میکنم و تاکنون هم به قول خود پایبند بوده است. بنابراین برخی اظهارات در شان مجلس نیست که به فردی که سالها نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی و دبیر این شورا بوده و با رای اکثریت مردم انتخاب شده، میگویند کودتای سفید.
قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس همچنین تصریح کرد: ما چه پاسخی برای این سخنانمان داریم؟ مردمی که پشت تریبون این حرفها را میشنوند، چه برداشتی میکنند؟ آیا این حرفها را وهن منتخب خود نمیدانند؟ البته من میدانم که نیت دوستان خیر است، اما بازتاب سخنان آنها مطلوب نیست.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: رئیس جمهور بارها اعلام کرده که کسی از من سهمیهای نخواسته و برای انتخاب وزرا فشار نیاورده است اما برخی میگویند نه؛ فشار آوردهاند. این علم غیب را از کجا آوردهاید؟ آیا در تدین او تردید داریم که چنین سخن میگوییم؟
جهانگیرزاده ادامه داد: ما نیاز به همدلی، همکاری و همراهی بیشتر داریم و باید اجازه دهیم که دولت کار خود را شروع کند. همچنین باید دعا کنیم که دولت یازدهم موفقترین دولت باشد، چرا که آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور این کشور مدیریت این کاروان را برعهده گرفته و ما باید از وی حمایت کنیم.
نماینده ارومیه در پایان تاکید کرد: البته حمایت ما از روحانی و دولت یازدهم تا زمانی است که در راه امام، چارچوب قانون و تبعیت از منویات مقام معظم رهبری حرکت میکند.
نوبخت: در بیانات روحانی عنوان نشده مشکلات د روزه حل میشود
محمدباقر نوبخت معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور در صحن مجلس شورای اسلامی به تشریح 4 سوالی که مخالفین کابینه پیشنهادی دولت مطرح کردند، پرداخت.
وی با اشاره به نطق یکی از مخالفین درخصوص عدم توجه به حماسه اقتصادی در برنامه دولت گفت: اگر برنامه تقدیمی دولت به ویژه بخش اقتصادی آن مورد مداقه قرار بگیرد، معلوم میشود هدف ویژه برای دوره 4 ساله 1392-1396، بهبود معیشت مردم است که این هدف از 2 طریق "افزایش قدرت خرید خانوارها" و "کاهش فاصله درآمدی دهکهای بالا و پائین" تامین میشود. برای این کار از 2 راهبرد همزمان "تولید ثروت ملی" و "توزیع عادلانه ثروت" استفاده میشود.
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور ادامه داد: درخصوص تولید ثروت ملی، مهمترین رکن ایجاد رشد اقتصادی است که از طریق بهبود فضای کسب و کار صورت میگیرد. اگر ما بتوانیم رشد 8درصد اقتصاد را که در سیاستهای کلی برنامه پنجم ابلاغی که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت ایجاد کنیم، میتوانیم حماسه اقتصادی مورد نظر ایشان را تامین کنیم.
نوبخت با بیان اینکه دولت در برنامه اقتصادی خود به بهبود فضای کسبوکار و اجرای دقیق سیاستهای کلی اصل 44 تاکید و تصریح دارد به سوال دیگری در خصوص نامعلوم بودن وضعیت پرداخت یارانهها اشاره کرد و گفت: مادامی که قانون هدفمندکردن یارانهها اصلاح نشود همانطور که آقای روحانی در بیانات مختلف به آن اشاره کردند اجرا میشود پس پرداخت یارانه تا پایان مرحله نخست و آغاز مرحله دوم به همین شکل ادامه خواهد یافت.
وی ادامه داد: البته سیاست بر این است که در مرحله دوم افزایش یارانه نقدی را به سمت اقشار کمدرآمد و به صورت هدفمند بر اساس آنچه در ماده 7 قانون هدفمندکردن یارانه مورد توجه مجلس قرار گرفت را اجرا کنیم.
پرداخت یارانه تا پایان مرحله نخست و آغاز مرحله دوم ادامه خواهد داشت
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور در پاسخ به اظهارنظر یکی از منتقدان پیرامون عدم هماهنگی تیم اقتصادی دولت گفت: با صراحت تاکید میکنم که نه تنها هماهنگی در تیم اقتصادی دولت به حد کافی و ضروری وجود دارد و همه توافقات صورت گرفته، حتی در وزارتخانههای غیر اقتصادی تلاش شد که یک هماهنگی با واقعیتهای اقتصادی جامعه وجود داشته باشد و کابینه به صورت منسجم به همان صورت اعتدال که از آن تعادل هم بر میآید، کارش را انجام دهد.
نوبخت در خصوص اظهارنظر یکی از مخالفان پیرامون تدوین برنامه صد روزه دولت تدبیر و امید برای حل مشکلات مردم گفت :مخالف محترم چنین گفت که دولت روحانی بیان کرده که مشکلات اقتصادی را در صد روز حل خواهد کرد. قطعا در هیچیک از بیانات روحانی عنوان نشده که در صد روز اول مشکلات حل میشود.
وی افزود: آقای روحانی آنچه گفتند و اکنون مورد بازگویی بنده است این است که برای حل مشکلات اقتصادی برنامه داریم و حتی برای صد روز اول نیز برنامه داریم.
اولین برنامه اصلاح قانون بودجه سال 92 است
معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور در ادامه به برنامههای دولت که در صد روز اول صورت میگیرد اشاره کرد و گفت: اولین برنامه اصلاح قانون بودجه سال 92 است. عملکرد سهدوازدهم و چهاردوازدهم حکایت از عدم دریافت و تحقق درآمدهای پیشبینی شده در برنامه دارد؛ بنابراین اگر بخواهیم در ماههای پایانی سال با مشکل مواجه نشویم از الان باید روی تخصیص بهینه منابع متناسب با دریافتها عمل کنیم.
نوبخت تصریح کرد: تلاش خواهد شد که با فوریت ضمن اینکه تا جایی که امکانپذیر باشد از مکانیسم تخصیص عمل کنیم که زحمتی برای قوه مقننه پیش نیاید. در غیر اینصورت حتما در صد روز اول برای اینکه قانون متقن مورد اجرا قرار گیرد. اصلاحیه آن را تقدیم مجلس کند.
وی اقدام دیگر دولت در صد روز اول را تقدیم لایحه بودجه 93 دانست و اظهار داشت: دولت تدبیر و امید خود را موظف به احترام به قانون میداند بنابراین قبل از 15 آذر بودجه و لایحه بودجه را تقدیم مجلس میکند و این تعهد در نخستین سخن بر بنده وارد است.
جهانگیری:کابینه فراجناحی بهترین عنوان است
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در جلسه علنی نوبت بعد از ظهر مجلس در دفاع از کلیات خط مشی و برنامههای دولت اظهار داشت: آقای رئیس جمهور حتما در جلسه فردای مجلس و احتمالا در روزهای آینده برای حضور در جلسات رای اعتماد به وزرا در مجلس شرکت خواهند کرد و در آخر بحث با استفاده از وقتی که در اختیارش قرار خواهد گرفت، راجع به شبهات در خصوص وزرا اظهار نظر خواهد کرد.
وی افزود: همچنین از هیئت رئیسه، رئیس مجلس و نمایندگان موافق و مخالف با کلیات برنامههای دولت تشکر میکنم. البته مخالفین محترم کمتر راجع به برنامهها اظهارنظرکردند و به همین دلیل کمتر موضوعاتی مورد انتقاد نمایندگان قرار گرفت.
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به مسائل مطرح شده توسط مخالفین کلیات برنامه های دولت اظهار داشت: دولت آقای روحانی در شرایط سختی مسئولیت اداره کشور را به عهده گرفته و برای اینکه این شرایط خاص مورد توجه دوستان قرار بگیرد، باید گفت که ما در ابعاد داخلی و بینالمللی نیازمند به یک تفاهم جدی هستیم. دشمنان کینه توز جمهوری اسلامی ایران به ویژه رژیم صهیونیستی سعی و تلاش میکند که اینگونه وانمود کند که هیچ اتفاقی نیفتاده و حتی از جملات جعلی که در روز قدس از مصاحبه آقای روحانی درست میکنند، در دنیا جنجالی به پا میکند تا فضا را همچنان علیه ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران نگه دارد.
جهانگیری تصریح کرد: باید بدانیم که دشمنان کینهتوز در کمین ملت ایران نشستهاند و باید از فرصتی که ملت در انتخابات 24 خرداد فراهم کرد، استفاده کنیم. چرا که انصافا ملت ایران در مواقعی که نیاز به حرکتی بوده که آن حرکت در سرنوشت کشور و انقلاب تعیین کننده باشد، کار خود را به خوبی انجام داده است و ادامه این راه به عهده ما مسئولین است.
وی تصریح کرد: بلافاصله بعد از 24 خرداد جناب آقای روحانی در دو زمینه مشغول به فعالیت شدند. عرصه نخست درباره برنامه بود و ما از این فرصت که آییننامه داخلی مجلس در اختیارمان قرار داد، استفاده کردیم و برای اولین بار رئیس جمهور برنامه دولت را برای مجلس ارائه کرد و موافقین و مخالفین نظرات خود را بیان کردند.
معاون اول رئیس جمهور گفت: روحانی برنامهای را نیز به ملت تقدیم کرد که این برنامه با استقبال گسترده مردم روبرو شد. امروز یکی از نمایندگان تاکید داشت که آقای روحانی با 7 دهم درصد بیشتر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شده در حالی که این حرف صحیحی نیست. در مرحله اول انتخابات بیش از 18 میلیون نفر به آقای روحانی رای دادند و اگر بخواهیم مقایسه کنیم، بالاترین رای که در سال 84 با این تعداد کاندیدا توسط افراد کسب شد، 6 میلیون بود و تفاوت رای نفر اول با نفرات دوم و بعدی در آن زمان کمتر بود. در حالی که در این دوره تفاوت رای نفر اول با دوم بیش از 14 میلیون نفر بود و ملت رای معناداری به یک برنامه داد و این در حالی بود که برنامهها و مواضعی که کاندیداها ارائه میکردند، نزدیک به آقای روحانی بود.
جهانگیری تصریح کرد: باید رای مردم را بزرگ بدانیم و رای ملت را به صورت کامل تحلیل کنیم. اتفاقا رای رئیس جمهور در مناطق محروم و روستایی از تعداد بالاتری برخوردار بود. بعد از اینکه این برنامه مورد تایید ملت قرار گرفت، آقای روحانی دستور دادند تا در کارگروهها به دو موضوع پرداخته شود. نخست تحلیل وضع موجود و تهیه برنامه 4 ساله و سپس برنامههای کوتاهمدت، بلندمدت و میانمدت. کار دوم نیز در ارتباط با کابینه بود و حدود 6 هزار نفر ساعت فعالیت کردند تا افرادی از نخبگان و زبدگان کشور انتخاب شوند.
وی گفت: برخی دوستان اعلام کردند که دولت برنامهای ندارد در حالیکه برای نخستین بار به تعبیر بعضی از اساتید اقتصاد کشور رئیس جمهور چنین برنامه مدونی برای 4 سال در اختیار دارد. در برنامه آقای رئیس جمهور به گونهای پیش بینی شده که میدانیم در سال 1393 چه کارهای مهمی در عرصه اقتصادی باید انجام دهیم و یا در سال 1394 چه کاری انجام دهیم. البته همه این کارها یا قوانین جاری است و یا قوانین آن باید به مجلس تقدیم شود.
معاون اول رئیس جمهور گفت: آقای روحانی در جلسه امروز مجلس اصول کلی برنامههای دولت را بیان کرد و اگر دوستان این برنامهها را مطالعه کرده بودند، شاید برخی حرفها را در مخالفت نمیگفتند.
اعتدال گرایی در رفتار دولتمردان تصمیمگیری بر مبنای خرد جمعی است
جهانگیری با اشاره به سرفصل برنامههای دولت گفت: اعتدال گرایی در رفتار دولتمردان و تصمیمات دولت، تصمیمگیری بر مبنای خرد جمعی، محوریت منافع ملی از این برنامهها است و به صورت مشخص بحث شده که هیچ منفعت حزبی، فردی و گروهی در این دولت جایگاهی ندارد و آنچه اصل به شمار میرود، منافع ملی کشور و تلاش برای تحقق اصول حکمرانی خوب است. همچنین در این برنامه واقعبینی، رعایت حقوق شهروندی، تعهد به ارتقای رشد و توسعه پایدار، مبارزه با فساد و بهسازی و بازآفرینی ظرفیت دولت وجود دارد. در این برنامه بر تعامل قوا نیز تاکید شده است.
وی تصریح کرد: یکی از برنامههای دولت در عرصه اقتصادی بهبود وضعیت رفاهی مردم و کاهش تورم و افزایش قدرت خرید خانوار است. همچنین کاهش فقر و گسترش عدالت اقتصادی نیز از برنامههای دولت به شمار میرود. مهار بیکاری نیز هدف بعدی ماست. ما در دنیا نیازمند واردات تکنولوژی هستیم و در عین حال نیازمند بازار دنیا تا کالاهای خود را صادر کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه برخی نمایندگان در جلسه امروز عنوان کردند که اقتصاد مقاومتی در برنامههای دولت جا ندارد، اظهار داشت: در این برنامه بر تحقق اقتصاد مقاومتی تاکید شده، اما دوستان متاسفانه نگاهی به این برنامه نکردهاند. ما معتقدیم بنیادهای اقتصاد داخلی باید بر اساس اقتصاد مقاومتی تنظیم شود. یکی از انتقادات ما به دولت قبلی این است که در مواقعی که تنش در عرصه بینالمللی ایجاد میشود و روابطمان دچار مشکل میشود، بازارهای داخلی نباید در اختیار کالای خارجی باشند و اتفاقا در چنین شرایطی باید به تولیدات داخلی توجه شود. اما متاسفانه با آن حجم واردات کالاهای کشور در شرایط ویژهای امروز قرار دارد.
جهانگیری تصریح کرد: همچنین برنامه دولت در بخش اجتماعی ایجاد جامعه اخلاقی، دیندار و به دور از خشونت است و باید آزادی تصویب شدهای برای افراد باشد و جامعهای به دور از فساد، رانت و تعبیض وجود داشته باشد.
در عرصههای فرهنگی و سیاست خارجی دولت برنامه خاصی دارد
وی تاکید کرد: همچنین در عرصههای فرهنگی و سیاست خارجی دولت برنامه خاصی دارد و اولویتها و راهکارهایی را مشخص کرده است.یکی از بخش هایی که مهم است و در شرایط فعلی باید به آن بپردازیم، بحث مدیریت کشور است. سازمان مدیریت کشور آسیب زیادی دیده است و ما نیازمند بازسازی مدیریت کشور هستیم. دوستانی که دستی بر آتش داشته باشند، میدانند که امروز عرصه مدیریت چگونه نابسامان است و یکی از اهداف اصلی دولت در حوزه کشورداری و نظام اداری است.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: نظام اداری کشور باید پاسخگویی را جزو وظایف ذاتی خود بداند و نظام اداری که از پاسخگویی فرار کند خود به خود فاسد میشود.
جهانگیری تاکید کرد: تکیه بر قانون یکی از اصلیترین برنامههایی است که دولت باید انجام دهد. برخی از دوستان به بخشنامه ای که معاون اول رئیس جمهور ابلاغ کرد گفتند خلاف قانون است، اما مهمترین پیام بخشنامهای که در ارتباط با طرح مهر آفرین صادر شد، این بود که 3 بار رئیس مجلس در ارتباط با این طرح، خلاف قانون بودن آن را اعلام کرد و ما دیدیم 3 بار در رابطه با طرحی که بار مالی وحشتناکی دارد، اظهار نظر شده است و رئیس مجلس اعلام کرده که خلاف قانون است. لذا اولین قدم دولتی که میخواهد قانونمدار باشد، این است که متوقف شدن اجرای این قانون را ابلاغ کند. البته بنده به همه جوانانی که علاقهمند به وارد شدن به این سیستم هستند، اعلام میکنم که ما بررسی میکنیم تا مشکل افرادی که به نوعی علاقهمند به کار در این حوزه هستند را حل کنیم.
وی ادامه داد: لذا برای اولین بار در کشور برنامه کاملی در کشوی رئیس دولت وجود دارد و میداند در 4 سال آینده چه اقدامی در کشور انجام دهد.
روحانی با سعه صدر و وقت زیاد کابینهای را صرف انتخاب کرد
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به کابینه پیشنهادی دولت اظهار داشت: آقای روحانی با سعه صدر و وقت زیاد کابینهای را انتخاب کردند و برای اولین بار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران همزمان با مراسم تحلیف رئیسجمهور، لیست کابینه پیشنهادی به مجلس ارائه شد. حتی ممکن بود که اگر وزرا بعد از دو هفته به مجلس معرفی شوند، در شرایط بهتری رای بیاورند، اما آقای روحانی خواستند که از لحظهلحظههای وقت این ملت استفاده کنند.
جهانگیری ادامه داد: مجموعهای از لیستها در اختیار آقای روحانی قرار گرفت و تعهد ایشان این بود که کابینهای اعتدالی و کابینهای که در شرایط ویژه بتواند کشور را اداره کند انتخاب کنند. نباید تردید کنیم در فضایی قرار داریم که فرصت اشتباه نداریم و دولت نمی تواند مجددا با سعی و خطا کشور را اداره کند.
وی با بیان اینکه دوستان از وضعیت تولید و فروش نفت اطلاع دارند و من نمیخواهم از تریبون مجلس راجع به آن صحبت کنم، گفت: ما در کشور روزی خودکفایی گندم را جشن گرفتیم، اما امروز 10 میلیون تن گندم وارد میکنیم. ما در زمان جنگ 2 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص میدادیم، اما امسال بیش از 14 میلیارد دلار به کالاهای اساسی ارز اختصاص داده شده است. لذا فرصت آزمون و خطا نداریم و آقای روحانی بر این اساس از میان شایستگان کشور و نخبگان افرادی را انتخاب کردند.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: برخی میگویند که کابینه مسن است در حالیکه باید گفت با کجا مقایسه میشود؟ دوستانی که امروز این حرفها را می زنند باید بگویم که با کجا این مقایسه را انجام میدهند. در ابتدای انقلاب همه افرادی که در مسئولیتها قرار داشتند افرادی جوان بودند و حتی بنده در سن 26 سالگی نماینده مجلس شدم امروز اگر کابینه را با کشورهای همسایه مقایسه کنیم میبینیم، کابینه اگر جوانتر نباشد مسنتر نیست. دوستانی که درباره سن انتقاد میکنند وگاها تلاش میکنند که از موضع علمی صحبت کنند، باید مقاله یا مطلب علمی بیاورند و ببینند در کجای دنیا گفته شده که سن از معیارهای منفی مدیریت است.
میانگین سنی مدیران برخی شرکتها در جهان 70 تا 75 سال است
جهانگیری ادامه داد: بنده شرکتهایی در دنیا میشناسم که تبادل مالیشان بسیار بیشتر از صنعت ایران است، اما میانگین سنی مدیران آن 70 تا 75 سال است. دوستان هیچ اشکالی به این دولت نمیبینند و فقط سن وزرای پیشنهادی را میگویند. اولا این شیوه مدیریتی که مدیر حتما باید خارج از دفتر وقت بگذارد و مرتب به شهرستانها سفر کند چه کسی گفته این سیستم درست است؟
وی تاکید کرد: ممکن است که بخشی از وضع موجود کشور ناشی از تحریمها باشد، اما بخشی از آن نتیجه این نوع مدیریت است و نباید در آن تردید کنیم. ما بیش از 600 میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم و باید ببینیم چه شده است؟ حتما تجربه مدیرانی که انتخاب شده اند در مقطع کنونی چارهساز خواهد بود.
معاون اول رئیس جمهور در واکنش به سخنان برخی نمایندگان مبنی بر اینکه کابینه دولت یازدهم شرکت سهامی است گفت: این کابینه اتفاقا شرکت سهامی نیست، بلکه بهترین تعبیر کابینه فراجناحی است و همه جناحهای داخل نظام جمهوری اسلامی امروز احساس میکنند در این کابینه نمایندهای دارند. آیا این هنر است که در این مقطع یکی از مهمترین جریانهای اصلی کشور را از سطوح مدیریتی حذف کنیم؟ این به نفع کشور است؟ حتما به نفع کشور نخواهد بود.
جهانگیری با بیان اینکه انسجام در تیم دولت در حد اعلا قرار دارد اظهار داشت: بنده در کابینه آقای هاشمی رفسنجانی در مجلس و در کابینه آقای خاتمی در دولت بودم و در این کابینه نیز خدمت آقای روحانی هستیم. شهادت میدهم که در هیچ کابینهای انسجامی که در تیم فعلی اقتصادی دولت وجود دارد نبوده است. البته در کل کابینه این همگرایی وجود دارد.
وی با بیان اینکه آقای روحانی اصرار دارد که دولت وارد مباحث حاشیهای نشود، افزود: آقای روحانی با وزرای پیشنهادی شرط کرد که قانونگرا باشند و به تمام قوانین کشور تن دهند و همچنین باید به ولایت فقیه التزام داشته باشند. برخی از وزرایی که شما نمایندگان درباره مباحث سیاسی به آنها انتقاد میکردید، وزرایی بودند که در جمع اعلام کردند "اگر بدانیم مقام معظم رهبری حتی در دل راضی نیستند که ما در کابینه حضور نداشته باشیم، یک لحظه برای عدم ورود به کابینه تردید نخواهیم داشت."
در جلسه علنی امروز مجلس ۵ تن از نمایندگان مجلس به همراه معاون اول رئیس جمهور و معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی وی با بیان سخنانی به عنوان حامی دولت سخن گفتند.